BejelentésMunkatársak voltunk

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Luca nap

A Luca nappal kapcsolatban sok népi hagyományt ismerünk.

Én pár éve a "Luca naptár"-t szoktam elkészíteni.

Mostmár  kész van a Luca napi "előrejelzés".

Íme..... lásd a vers után...

"Luca, Luca kity-koty,

tojjanak a tiktyok!„

A kamrájuk tele legyen,

üres hasa sose legyen

a gazdának itt!

"Luca, Luca kity-koty!„

Hogy a holnap mit hoz?

Dúskálnak majd a gyermekek.

Szórják csak rá a szemeket

a fejünkre most!

"Luca, Luca kity-koty,

tojjanak a tiktyok!"

Szalmájukból ugyan loptunk,

az adósuk nem maradtunk,

Isten áldja meg

Ilyen idő lesz 2022-ben

Január 10-ig enyhe, napos, 20-ig enyhe, napos, 31-ig enyhe, párás idő lesz. Az átlag hőmérséklet -5°C és +10°C között lesz. Várható csapadék valószínűség 20 %.

Február 10-ig borús, hideg, 20-ig enyhe, borús időre van kilátás, kevés csapadékkal. A hónap végéig borús lesz az idő. A csapadék havas eső, hó is lehet. Az átlag hőmérséklet -7°C és +7°C között lesz. A várható csapadék a hónap első felében 20%, a második felében 30%.

Március 10-ig borús, hűvös, kissé csapadékos, 20-ig borús, 31-ig kissé csapadékos idő lesz. 2022 márciusa végig borult vagy borús, időnként csapadékos lesz, vegyes halmazállapottal és +5°C és +15°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége az egész hónapban 30 %.

Április 10-ig enyhe, borús, 20-ig enyhe, 30-ig párás, borús, meleg idő lesz, +10°C és +20°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége az egész hónapban 30 %.

Május 10-ig borús. 20-ig borús, meleg, 31-ig enyhe idő lesz. Ez a hónap kissé melegebb lesz, minimális csapadékkal, +15°C és +25°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége 20 %

Június 10-ig borús, enyhe, 20-ig borús, meleg, 30-ig borús, enyhe idő lesz +17°C és +27°C átlag hőmérséklettel. A hónapban kevés vagy minimális csapadék fog esni.

Július 10-ig borús, enyhe, 20-ig napos, meleg, 31-ig borús idő lesz, kevés csapadékkal. Az átlag hőmérséklet +20°C és +30°C lesz, a hónap végén kevés csapadékkal.

Augusztus 10-ig párás, borús, enyhe, 20-ig borús, meleg, szeles, 30-ig enyhe, borult,  időre van kilátás +25°C és +35°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége 30 %

Szeptember 10-ig enyhe,  20-ig meleg, derült, 31-ig meleg borús idő lesz, +25°C és +35°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége 20 %

Október 10-ig borús, enyhe, 20-ig borús, hűvös, 30-ig borús, hűvös idő lesz, +15°C és +25°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége 20 %

November 10-ig hűvös, 20-ig hideg, 31-ig  enyhe idő lesz +10°C és +20°C átlag hőmérséklettel. Hosszú ősz várható. A csapadék valószínűsége 20 %

December 10-ig borult, enyhe, 20-ig borús, meleg, 31-ig borús, enyhe idő lesz, -5°C és +10°C átlag hőmérséklettel. A csapadék valószínűsége 20 %. A hónap második felében és az ünnepekben nem esik a hó, vagy minimális fog hullani.

Így a 2022-es évben átmenet nélkül fogják váltani egymást az évszakok, A nappali hőmérsékletek, napi átlagok a nyár folyamán 2 – 3 °C-al hűvösebben, a téli hónapok is 3 – 4 °C-al melegebben fognak eltelni. Igazi, meleg, forró nyár nem lesz, vagy csak rövid ideig lesz 35 -40°C.  Késő tavasz, átmenet nélküli nyár, ősz és tél, enyhébb nyárral, melegebb ősszel és téllel, csapadék nélkül vagy minimális hóval telik el a 2022-es év. a csapadék mennyisége a 2021 évihez képest kevesebb lesz és az ország egyes részein a leesett mennyiség az esős időszakban egy havi átlag is lehet.

Luca nap elmúlt. Elkészült a 2023-as Luca naptáram..

Luca napi babonák

Az alábbi Luca-napi babonákat, hiedelem leírásokat a Kecskeméti Közlöny 1934.-ik évi számából idézem:

Luca napkor a tyúkokat piszkafával piszkáld meg, és mondd: Tojós, kotlós legyen! Akkor a jövő évben mind jó tojó lesz. (Nyíri mondás)

Luca napkor nem szabad varrni, mert akkor nem tojnak a tyúkok. (Nyíri mondás)

A lucaszéket Luca napján kell kezdeni készíteni. Minden nap végzünk rajta valami munkát, úgy hogy karácsony éjjelére készüljön el egészen. Karácsony éjjelén kivisszük egy útkereszteződéshez. Ott várat kerítünk és abba beletesszük a széket. Ráülünk. Bármilyen tüzes ördög is jöjjön oda, nem szabad helyünket elhagyni, mert különben a jövő esztendőben úrrá lesz fölöttünk. (Borbási mondás)

Luca cédulája. 13 férfi nevet kell írni egy - egy cédulára. Luca napjától kezdve este 6 és 12 óra között naponta észrevétlen el kell tüzelni egy - egy cédulát. Amíg az arra a napra nem esedékes cédula égetés meg nem történik, addig azon a napon nem szabad beszélni. Az utolsónak maradó cédulán olvasható név elárulja a lánynak a jövendőbelije nevét. (P.L.)

Luca napján annyi pogácsát készítsenek, ahány tagja van a családnak. Minden pogácsa közepébe egy nagy tyúktollat szúrnak. Az így elkészített pogácsákat bevetik a kemencébe. Minden pogácsa a család egy - egy tagját jelképezi., hogy kit, arra nézve a bevetéskor meg kell állapodni. Amelyiknek a pogácsáján legelőször pörkölődik meg a toll, az hal meg először. (Kohárszentlőrinc)

Ha Luca napján a szomszédból valamit kérni jönnek, akkor a háziaknak be kell ülni a kucóba és ott kotkodácsoljanak addig, míg dolgavégezetlen vissza nem fordul a jövevény. Ha kérésére bármit is adnak, nem lesz szerencséjük a jövő esztendőben, és minden elúszik a háztól. (U.o.)

Luca napján este egy karszékbe ki kell ülni az udvar közepére. Onnan meg lehet látni az ördögsereget. (U.o.)

A fenti írást a forrás megjelölésével lehet felhasznáni!

Egy kis babona

A babonák egyidősek az emberi civilizációval, és azokban az időkben gyökereznek, amikor az ember még számos természeti jelenséget nem tudott megmagyarázni vagy vallásosságánál fogva jobbnak látta egy szertartással biztosítani a lelki üdvét valamilyen valós vagy vélt gonosz befolyás ellen.

Ám ha azt hihetnénk, hogy a babonaság csak az ősi vagy ókori emberekre volt jellemző, nagyot tévednénk, hiszen a középkor éa a “felvilágosult” reneszánsz világa is tele volt hiedelmekkel, félelmekkel és ómenekkel. De a mai kor sem mentes az ilyen banonaságtól, még akkor sem, ha sok ember nem hiszi el  (vagy inkább nem akarja elismerni) , hogy igenis hatással van életére a babona.

Gyakran nem is babonának fogjuk fel, hanem valamiféle szokásnak, vagy szerencsehozó tevékenységnek.

Ízelítőül íme néhány a sok közül:

-   Ha egy tükör összetörik, az éveken át tartó szerencsétlenséget jelenhet.

-    Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhája, és ezt csak otthon veszi észre, biztos lehet benne, hogynagy baj elől menekült meg.

-   Ha esküvői menettel találkozik, szerencsés lesz a szerelemben.

-   Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás lesz. (keresztelő)

-   Ha a szekrény ajtaja magától kinyílik, pénzügyi veszteség fogja érni.

-   Ha a bútor recseg, családi bajok várhatók.

-   Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik.

-   Ha az ajtó magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.

-   Ha eltörik egy tükör; ahány darabra tört, annyi évig nem megy férjhez, vagy nnyi héten át kiséri a balszerencse.

-   Ha visszafordul az ajtóból, otthon hagyja a szerencsét, de de ha néhány másodpercre leül egy székre, elűzi az átkot.

-   Ha kéményseprővel találkozik, minden a tervei szerint fog alakulni.

-  Ha először a bal cipőt veszi fel, nem fog szerencsével járni.

-   Ha fordítva veszi fel a ruháját mázlija lesz, vagy pénzt fog kapni.

-   Ha zsebkendőt ad ajándékba, haragot jelent.

-   Ha ollót ajándékozik, elvágja vele a barátságot.

-   A gyógyszert sosem szabad megköszönni,mert nem fog hatni.

-   Ha a só kiömlik, veszekedést jelent.

-   Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.

-   Ha leesik a kés, acsarkodás várható.

-   Ha a kés beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthat.

-   Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el; akkor egy angyal repült át a szobán.

-   Ha négylevelű lóherét talál, szerencséje lesz.

-   Ha hét szeglyukú patkót talál, szerencséje lesz.

Kecskemét környéki babonák

Pulykát, tyúkot újholdkor ültess, nehogy elhulljon a kikelő baromfi (Borbási mondás)

Addig nem szabad kölcsönadni tojást, míg a gazdasszony maga nem ültetett, mert különben abban az évben nem sikerül a költése. (Borbási mondás)

Jó termés lesz a kukoricából, ha a magnak hagyott csöveket hamvazószerdán morzsoljuk és holdfogytával vetjük. Az ilyen kukoricát az ürge és a varjó se bántja. (Borbási mondás)

Újholdkor kezdjen a gazda a szárításhoz, vetéshez, jobb szerencséje lesz a terméshez. (Pleskó Lőrinc)

Ha édes dinnyét akarsz termelni, korán reggel éhomra vesd a magját. (Ballószögi mondás)

Az új macskát tükörbe kell nézetni, úgy megszokik a háznál. (Ballószögi mondás)

Ha hamus pirítóst adsz a kutyádnak, nem veszedik az meg, még akkor se, ha veszett kutya harapja meg. (Ballószögi mondás)

Ha valaki valamilyen ügyben valahová indul, bal lábára húzza először a csízmát és a házból kimenet jobb lábbal lépje át a küszöböt, hogy szerencséje legyen. (Pleskó Lőrinc)

Ha a hajnali piacra menetre először férfiúval találkozunk, jó vásárt csinálunk, különben nem. (Borbási és Nyíri mondás)

Ha csütörtökön éhomra prüsszentesz, beteljesedik a szándékod. (Pleskó Lőrinc)

Nem jó este kivinni a szemetet, mert avval együtt kiviszik a szerencsét is. (Borbási mondás)

Ha esküvő napján esik az eső, sírós lesz az új asszony. (Borbási mondás)

Olyan lesz az új házasok élete, mint amilyen idő volt az esküvőjük napján. (Borbási mondás)

Esküvőkor a vacsorát egy tányérról egye a vőlegény a menyasszonnyal, így egész életükben egy akaraton lesznek. (Borbási mondás)

A lányok közül az megy először férjhez, aki az esküvő után elsőnek csókolja meg a menyasszonyt. (Városföldi mondás)

Mikor az esküvőről jönnek kifelé a templomból, a vőlegény lép ki először és átemeli a küszöbön a menyasszonyt, hogy könnyen hozza a gyereket a világra. (Bugaci mondás)

Ha az esküvő alatt az oltárnál a menyasszony a vőlegény lábára lép, az asszony lesz az úr a háznál. (Bugaci mondás)

Ha asszony hajtja a lovakat, szél lesz. (Borbási mondás)

Aranyszájú szent János napján (január 27.) ha eső esik, bő kukorica termés lesz.(Nyíri mondás)

Ha a hangyák feljönnek, eső lesz. (Pleskó Lőrinc)

Ha december elején és végén, vagy egész januárban lanyha idő van, a tél március végéig eltart. (Pleskó Lőrinc)

Hideg december kora tavaszt, jó esztendőt jövendől. (Pleskó Lőrinc)

Pleskó Lörinc öreggazda volt az 1930-as években.

A fenti mondásokat a Kecskeméti Közlöny 1934.-ik évi naptárából idéztem. Az idézeteket a forrás megjelölésével lehet felhasználni!


Elkészítettem a 2023-as Luca naptárt. Érdekesség és elgondolkoztató... Összehasonlítottam a mostanit a 2009-es naptárammal... (azóta minden évben elkészítem a naptárt) 2009 évhez képest sokkal csapadék szegényebb, melegebb az idő. Volt olyan időszak, hogy akár 12 °C különbség is van az adott időszakban... Nagy a globális felmelegedés... Nem 1-2°C, hanem átlagosan 5 °C ....

2022.dec.13.

Kedd

Reggel napos, szeles -3°C

Délben napos, szeles +1°C

Este borús, szeles -5°C

2023.Január

10.-ig hideg, napos

20.-ig hideg, napos

31.-ig hideg idö!

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.14.

Szerda

Reggel borús, szeles -3°C

Délben napos, szeles, -1°C

Este borús -2°C

2023.Február

10.-ig hideg, borús

20.-ig hideg, napos

28.-ig borús.

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.15.

Csütörtök

Reggel borús, ködös 0°C

Délben kissé esős, +3°C

Este borult +2°C

2023.Március

10.-ig hűvös, borús

20.-ig hideg, borult, esős

31.-ig borult

Csapadék valószínűség 40%

2022.dec.16.

Péntek

Reggel borult, esős  +2°C

Délben borús, +10°C

Este borult, esős +5°C

2023.Április

10.-ig borult, esős

20.-ig enyhe, borult.

30.-ig meleg, borult, esős

Csapadék valószínűség 80%

2022.dec.17.

Szombat

Reggel borult, +1°C

Délben borús, hideg szél, +1°C

Este derült, -1°C

2023.Május

10.-ig enyhe.

20.-ig meleg, szeles

30.-ig enyhe fagy várható

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.18.

Vasárnap

Reggel derült, napos  -2°C

Délben napos +2°C

Este derült, -2°C

2023.Június

10.-ig enyhe.

20.-ig meleg.

30.-ig enyhe.

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.19.

Hétfő

Reggel derült -4°C

Délelőtt napos +1°C

Este borús -2°C

2023.Július

10.-ig enyhe.

20.-ig meleg.

30.-ig enyhe.

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.20.

Kedd

Reggel borús -1°C

Délelőtt borús, hideg szél +2°C

Este borús 0°C

2023.Augusztus

10.-ig enyhe.

20.-ig meleg, szeles.

30.-ig enyhe.

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.21.

Szerda

Reggel borult, -1°C

Délelőtt borult, hideg szeles +1°C

Este borús  +1°C

2023.Szeptember

10.-ig hűvös.

20.-ig enyhe, szeles.

30.-ig enyhe.

Csapadék valószínűség 20%

2022.dec.22.

Csütörtök

Reggel borús, +1°C

Délelőtt borult, +3°C

Este borult, esős  +3°C

2023.Október

10.-ig enyhe, borús.

20.-ig meleg, borult.

30.-ig enyhe, borús, esős

Csapadék valószínűség 80%

2022.dec.23.

Péntek

Reggel ködös +5 °C

Délelőtt felhős +8°C

Este ködös +4°C

2023.November

10.-ig enyhe, párás

20.-ig meleg, borult

30.-ig enyhe, párás

Csapadék valószínűség 40%

2022.dec.24.

Szombat

Reggel borús +6 °C

Délelőtt borús, +12°C

Délután borult +8°C

2023.December

10.-ig enyhe, borús

20.-ig enyhe, borús

30.-ig enyhe, borult

Csapadék valószínűség 20%

2023-ban kései, csapadékos tavasz, májusi faggyal, meleg, csapadék nélküli nyár, kései, enyhe ősz, enyhe, csapadékosabb tél lesz a jellemző. Évvégén ebben az évben se lesz hó.


 
 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!